Ако „Продължаваме промяната“ спечели изборите, ще настоявам да бъда финансов министър. Това заяви пред БНР Асен Василев, който беше служебен финансов министър в кабинета „Янев 1“. 

По думите му там би бил най-полезен. Той отбеляза, че коалицията влиза в парламентарната надпревара с цел да я спечели и да има 121 депутати в 47-ото Народно събрание.

За провал би счел, ако няма мнозинство в парламента и не се излъчи правителство.

Василев отбеляза, че кандидатдепутатските листи на „Продължаваме промяната“ ще бъдат готови до края на тази седмица. 

„Почти всички водачи на листи в първия ни разговор с тях ни отказаха. Казаха, че си имат по-добра работа и не са мислили да влизат в политиката. Търсим хората да не са зависими от политиката. Всеки да си има бизнес, да си има поприще, за да не зависи от това дали ще е в парламента“, обясни Василев. 

Той уточни, че „дебелият портфейл“ не е условие за дадено лице да бъде част от листите им, но професионалното развитие е. Асен Василев беше категоричен, че не искат пари от хората в листите, а кампанията им ще се финансира от дарения на приятели, предимно от IT бранша, които не искат нищо в замяна. 

„Провели сме разговори с приятели и познати от IT бизнеса, от Лондон и Ню Йорк. Има достатъчно хора, които искат да ни финансират. Абсолютно безвъзмездно. И на тях им пука какво ще стане с България, и на тях им е писнало да чуват, че България е свързана с корупция и с последните места по всичко“, допълни бившият финансов министър.   

Василев коментира, че се опитват да им „подават“ кандидати, които в повечето случаи са „политически номади“. Той беше категоричен, че такива лица няма да бъдат допуснати в листите им. 

Бившият служебен министър посочи, че според него съдебните му дела с Тошко Йорданов няма да попречат на диалогичността с „Има такъв народ“. 

„Инфлацията не е галопираща. Галопират цените на енергоизточниците и цените, които зависят от цените на енергоизточниците. В служебното правителство започнахме серия от мерки, за да овладеем мините, които цъкаха в електроенергийната система“, каза той. 

„Продължаваме промяната“ има официални представители в Инициативния комитет, който ще издигне Румен Радев за втори мандат като президент.