Бюджетът на МОСВ е 64,5 милиона лева, към днешна дата го заварвам с 10 млн. лв. дефицит. Това съобщи служебният министър на околната среда и водите Асен Личев на пресконференция, на която представи приоритетите и екипа си.

Негови заместници са Емилия Тончева, Петър Димитров и Ренета Колева, а Ваня Григорова е негов съветник за Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС).

"България е на път да бъде наказана от ЕК заради замърсяването на въздуха, защото общините не са предприели необходимите мерки за чистотата му, въпреки че са им били отпуснати пари за това. Санкцията, която ЕК може да ни наложи, е 3156 евро на ден", добави той.

Личев заяви, че има и дефицит от 24 млн. лв. има в Предприятието за управление на дейностите по околна среда (ПУДООС), което има бюджет от 70 млн. лв.

Служебният министър допълни, че парите са изхарчени от предишното ръководство на министерството, като част от средствата, предвидени за опазване на околната среда, са били пренасочени за справяне с епидемията от COVID-19.

„Преустановено е приемането на предложения, прекратено е извършването на плащане по сключени договори. Ще се направи оценка на сключените договори за приоритетност и критерии, по които са избрани. Освен това ще се направи и вътрешен одит за обезпечаването на всички поети ангажименти“, обясни Личев.

По думите му липсват основни политически и стратегически документи като Националния план за управление на отпадъците за периода 2021-2028 г. и програмата за околна среда за 2021-2027 г.

Снимка: БГНЕС

„Вървим с бързи темпове към укрепване на ИАОС, защото досега тя е била убита", каза още служебният министър.

Ваня Григорова от своя страна отбеляза, че служители в ИАОС са били освобождавани под натиск по времето на министър Нено Димов.

Асен Личев също така си поставя за цел да построи СПА комплекс в кв. „Овча купел“ и пристанище на ГКПП „Капитан Андреево“, ако Турция и Гърция приемат идеята р. Марица да стане плавателна.