Армията получи ново разузнавателно оборудване. Безпилотните летателни апарати, които са дарение от Съединените щати, могат да бъдат използвани не само в бойни мисии, но и за събиране на бърза и точна информация при бедствия и аварии.

Безпилотните апарати се сглобяват за по-малко от минута. От сухопътни войски са получили системите в началото на годината, а през март военните, които ще работят с безпилотните самолети, са минали на двуседмично обучение на програма-симулатор.

Системата се обслужва от оператор на камерите в корпуса на апарата и пилот, който следи за параметрите на полета. Изстрелването е ръчно. Безпилотният апарат може да осигурява картина нощем, в мъгла и при вятър.

Самата система може да се използва в температурен диапазон от - 29 до + 50 градуса по Целзий при скорост на вятъра 9-10 метра в секунда. Планерът е изработен от композитни материали и е изключително здрав. При приземяване апаратът се разглобява сам на няколко елемента.

Безпилотните апарати са програмирани да разпознават прикрити хора или военна техника, като могат безопасно да осигурят информация за обект на 10 километра само за 2 минути - нещо, на което не е способен нито един войник.