Армията получава нови задачи с влизането в сила на антитерористичния закон. Командоси и военна полиция вече трябва да действат съвместно с МВР и ДАНС.

Армията и най-вече силите за специални операции се готвят отдавна за антитерористични операции.

От началото на годината бригадата на силите за специални операции в Пловдив поддържа в степен на готовност няколко формирования в зависимост от степента на риска. Колкото е по-голяма степента на риск, намалява и времето за готовност. Ежемесечно се тренира и с МВР.

„Ние правим всичко възможно за тези формирования, които поддържат постоянна готовност, да заделим най-доброто като въоръжение. По-голям е проблемът с автомобилната техника, ако трябва да действаме на големи разстояния”, заяви бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68-а бригада "Специални сили" в Пловдив.

Особено ценен е опитът на командосите и военните полицаи, придобит в мисиите зад граница.

„Едно е на теория, друго е да изкараш 6 месеца под постоянно напрежение и се научаваш да разпознаваш признаци за подготвяне на терористични актове”, обясни бригаден генерал Борислав Сертов, началник на служба "Военна полиция" в Министерството на отбраната.

Военната полиция беше използвана и в първите часове след атентата в Сарафово. Законът предвижда военните полицаи да създадат специални групи за бързо реагиране, да охраняват стратегически обекти на армията и да имат оперативно-издирвателни функции.

Специалните сили пък ще остават извън полезрението на обикновения гражданин в кризисна ситуация.

След посещението на премиера в центъра за подготовка, започнаха планове за обновяване на сградния фонд и инфраструктурата.

В момента командосите работят в ситуация на кадрови дефицит и недостиг на екипировка и оборудване.

Приемането на закона обаче не е достатъчно. За да действат ефективно тези специални звена, е нужно уеднаквяване на подготовката и екипировката, категорични са експерти.