До Луната може да се стигне за 3 дни, но може ли тя да бъде обитавана от човека? На форума за популярна наука "Рацио" архитекти ще обсъждат как може да се устрои животът на Луната и на Марс.

Едва когато човек отиде в Космоса осъзнава истински колко невероятно място за хората е Земята. Всичко тук е съвършено за живота ни – атмосферата, въздухът, температурата и налягането.

Луната определено има недостатъци, ако човек иска да живее там. За архитектите най-големите предизвикателства са унищожителната радиация и лунният прах, който полепва навсякъде. Дори и с подходящи условия за живот, гравитацията в лунната сграда ще остане по-слаба от земната.

Матраците ще бъдат по-тънки, защото хората на Луната са по-леки.

„Взимането на душ ще бъде различно преживяване. Водата ще тече бавно и ще бъде лепкава”, каза архитектът Себастиан Фредериксън.

Преди дни екипът архитекти печели конкурс за сграда на Луната.

„Нашият проект спечели с това, че дава възможност на жителите да ходят през цялото време”, обясни Себастиан Фредериксън. 

Животът извън Земята е в тясно пространство. Хората трябва да полагат специални усилия за да поддържат мускулите си и костите си, ако искат когато се върнат на Земята животът им да продължи нормално.

Според изследователите още през следващото десетилетие ще има нови опити на човека да стъпи на Луната.

Готови са и с проекти за Марс. Идват в София с гравитационен симулатор, в който доброволци ще могат да усетят какво е да си на Марс.