Резултатът от основния ремонт на пространството пред църквата „Св. Седмочисленици” в София предизвика много критики и още повече подигравки.

Основният проблем според повечето критици е в избора да се поставят плочки, които напомнят за интериор в баня.

Пространството е в центъра на столицата и е прилежащ площад към ул „Граф Игнатиев”, по която също тече ремонт, също критикуван за изпълнението и подбора на материали.

Водещ проектант на мащабния ремонт в центъра на София е арх. Иво Пантелеев.

Той излезе днес пред медиите, за да защити проекта си:

Харесва ли ви изпълнението?

Съчетанието на частите е най-важно в един проект и това може да се установи, когато проектът бъде наистина завършен. Естествено, че съм убеден в качествата на проекта и това, което виждаме в момента, ме кара да си представям, че той ще стане наистина такъв, какъвто сме го замисляли, т.е. изключително добър. (…) Аз твърдя, че София в тази част от центъра ще бъде една изключително съвременна  и изключително по-качествена среда от това, което е правено до този момент.

Има ли проблеми в изпълнението?

Проблеми в изпълнението със сигурност има, но те са локални. Естествено е когато работят 200 човека, че не всичко става по най-добрия начин, тоест с идеалната геометрия, с идеалното разположение, спрямо шарката, но нашата работа и тази на надзорника, ние сме абсолютно всеки ден тука, по два-три часа.

Няма друг приоритет, който да се сравни с тази задача. Така че, където видим нещо, ние обръщаме внимание, разбира се на ръководното звено. Няма да допусна детайлите бъдат компрометирани.

Материалите са такива, каквито са специфицирани. Те за нашите условия са най-доброто възможно, което на местния пазар може да се появи. Това, което чухме, така не малко негативни оценки Това, на което сме стъпили, е една система, която за първи път се прилага в София. Има я приложена само в Несебър в момента. Ние сме ползвали изключително и чужд опит. Площад в Мюнхен е с аналогичен материал. Ако някой казва, че този материал не е качествен, той просто няма компетенция.

Критиките на са към материала, а към шарката, че е като в баня.

Всеки може да каже всичко. Аз лично не използвам социалните мрежи, защото се омерзявам от хейтърството, което е стопроцентово. Аз не видях едно положително изказване. И това не означава обаче, че тези, които се изказват, не го правят само заради спорта да мразят и да изразяват негативна енергия. (…) Има един голям архитект тук, който казва: „Самия проект говори, а думите няма как да предадат, това, което е самият проект”.  

Така че, когато проект се завършва, в частност „Св. Седмочисленици”, когато се измие и видите нюансите, които преливат от сиви към цвета на един от паметниците на архитектурата у нас, аз съм убеден, че вие трябва да кажете: „Страхотно е! Това много ми харесва!”

Цялото изявление на арх. Иво Пантелеев може да чуете във видеото: