Археологически находки от три епохи откриха край новостроящото се трасе на АМ „Хемус" край Шумен. Те са намерени край село Градище, съобщи БТА.

По думите на д-р Андрей Аладжов от Националния исторически музей едно от най-впечатляващите открития е бронзово огледало от Ранното Средновековие. То датира между VIII и X в. и е може би първото от този период, откривано в България.

Археолозите изследвали римско селище със стопанска част. В нея имало навеси за производство на глинени съдове, пещи за изпичане, както и складове за съхранение на зърно и хранителни продукти.

Аладжов обясни, че освен тази епоха има и артефакти от Ранносредовековна епоха, която отговаря на времето на първата българска столица – Плиска.

От тази епоха са проучени три землянки с размери 3,20 метра на 3,50 метра. Във всяка има по една каменна печка, която е служила за отопление, както и огнище за приготвяне на храна, допълни археологът.

При разкопките е открит и кладенец от Римската епоха. В него са намерени части от стомни и кофи. Устието на кладенеца било настлано с камъни, за да се осигури достъп при кално време.

Други находки включват над 400 монети, 25 фибули и няколко черепа.

Д-р Андрей Аладжов обясни, че в селището е открита една по-ранна - Къснобронзова епоха от 1200-1100 г. преди Новата ера.

„От нея имаме няколко жилища, които са глинобитни”, посочи още експертът и допълни, че ще бъдат проучени детайлно на следващ етап, най-вероятно в края на септември