20-метрова кула, изградена от камъни и тухли, беше открита при разкопките на Малтепе край пловдивското село Маноле.

Археологът Любомир Мерджанов посочи, че кулата е била основа за мраморен постамент, върху който се предполага, че е имало статуя.

„Кулата е пълна с камъни, тя е плътно градена, което означава, че в нея няма помещения или друг тип кухини. На върха открихме над 40 квадрови блока от постамент, тежащ над 15 тона”, каза археологът.

Снимка: btvnovinite.bg

Мерджанов допълни, че екипът от археолози в момента търси останки от статуята, която е била на върха на кулата. По думите му, най-вероятно тя е била на божество или човекът, който е бил погребан в могилата.

„Постаментът е разрушен най-вероятно в първите години на християнството – IV в., тогава започва разпушването на езическите символи”, допълни той.

Снимка: btvnovinite.bg

В основата на кулата има дупка, според археолозите тя е направена от иманяри през XVI в. „Миналата година намерихме тунел, който тръгва от източната периферия, достига до съоръжението, доста висок тунел – 1,7 м. Оказа се, че е правен през XVI в.”, допълни археологът.

По думите на Мерджанов, в тунела са открити монети от времето на султан Сюлейман I, както и сечива. Той допълни, че най-вероятно гробницата ще се обследва през следващата година.