Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) спира изграждането на 4 мостови съоръжения в участък 2 от автомагистрала „Хемус“, защото по тях се работи без технически проект, съобщиха от агенцията.

„При направена проверка е констатирано, че на 26 май 2021 г. на Експертен технико-икономически съвет в АПИ представеният от изпълнителя проект е отхвърлен и е изискано изработването на нов проект. Въпреки това работата по изграждането на 4-те мостови съоръжения е продължила без технически проект, което е в категорично противоречие с нормативната уредба и строителните практики“, уточняват от АПИ.

Очаква се работата по тях да бъде възобновена след 2 месеца.

Продължава работата на останалите съоръжения и по трасето на участък 2, който е от пътен възел „Дерманци“ до връзката с път ІІІ-3005 Радювене – Катунец, включително и п. в. „Каленик“, на територията на област Ловеч.

В последствие от АПИ уточниха, че на участък 2 на автомагистрала „Хемус“ се изпълняват дейности по три броя съоръжения. Дейностите по едно от тях, са съгласно одобрен инвестиционен проект на възложителя Агенция „Пътна инфраструктура“. 

За другите двете съоръжения има приети технически проекти от проведен Експертен технико-икономически съвет на АПИ на 29 април 2021 г. На 31 май 2021 г. „Автомагистрали“ ЕАД в АПИ са внесените коригираните и окончателните технически проекти. „Автомагистрали“ ЕАД са преустановили дейности по посочените два обекта, заради промяна на проекта по време на строителството.