Апелативният специализиран наказателен съд остави в ареста кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева, нейната заместничка Биляна Петрова и помагача им Петко Дюлгеров, като посочи, че има достатъчно доказателства за това решение, а и тримата могат да повлияят на свидетели.

Тримата са обвинени във вземане на подкуп в особено големи размери.

От СРС-тата става ясно, че минути след като е получила сумата, Иванчева се е обадила на секретарката си да задвижи документите на Александър Ваклин – бизнесмена, който обвини кметицата в искане на подкуп.

Прокурор Илиян Станчев заяви, че по случая е имало и четвърти задържан за 24 часа. Името му е Стефан Дичев, но не са намерени достатъчно доказателства за неговото съучастие. Според обвинението Дичев е в близки отношения с Иванчева.

На заседанието днес Иванчева и Петрова пристигнаха облечени в тениски на „Зелен Младост“. Двете жени бяха допуснати да се срещнат с журналисти.

В някои от отговорите си Десислава Иванчева се обърка. Тя посочи, че е срещала Ваклин два пъти, след което каза, че „дори не се сещаме кой е този образ“.

Заместничката ѝ заяви, че забавянето на преписката на бизнесмена за строителни разрешения е било незаконосъобразно, а това не е забелязано от главния архитект на София.

„При липсата на хора, някои неща са се забавили – каза Петрова. – Тази преписка не е била нищо по-различно от останалите. Аз примерно дори не я помня“.

И двете казаха, че соченият за посредник за подкупа и бивш кмет на район „Младост“ Петко Дюлгеров е ходил в кметството и няма как да не се познават. Част от СРС-тата доказвали, че Дюлгеров се е срещал с Ваклин.

Днес в залата стана ясно и в кое заведение Дюлгеров се е срещнал с Ваклин и е получил подкупа от 70 хил. евро, както и къде след това се е срещнал с Иванчева и Петкова.

И тримата искаха по-леки мерки за неотклонение, защото нямали намерение да се укрият, а напротив – щели да помагат за следствието.

Според законодателството ни те ще останат в ареста още най-малко два месеца.

Междувременно общинските съветници одобриха за временно изпълняващ длъжността кмет на „Младост“  заместника на Иванчева по образование и култура Владимир Клисуров.

Снимка: bTV

Отчетено беше, че в момента в общината има около 300 забавени с по почти половин година строителни преписки. Заради ареста на Иванчева се бавят и заплатите на служителите в общината, както и субсидии за детски градини и училища.

Вижте повече във видеото:

Тази вечер пред съда се проведе протест в защита на Иванчева. Демонстрантите поискаха справедлив процес и двете жени да не бъдат държани в ареста.

Семейството на кметицата е отворило дори дарителска сметка за събиране на пари за нея и Петрова.

Снимка: bTV

Хората искат да протестират, но властта ги мачка и се отказват един по един, каза майката на Иванчева. По думите ѝ обаче дъщеря ѝ е куражлия, защото знае, че не е виновна.

Снимка: bTV

Вижте повече от протеста във видеото:

Протест ще има и при следващото заседание на съда.