Александър Ваклин – бизнесменът, посочен от кметицата на район „Младост“ Десислава Иванчева като автор на сигнала срещу нея, разказа пред bTV как се иска и как се дава подкуп от 70 хил. евро.

Всичко започва от парцел в „Младост“, където Ваклин е искал да строи сграда. Той е получил всички необходими книжа, включително разрешителното за строеж от главния архитект на София. Останал му само един документ, който се издава за 14 дни. Но така и не го получил. Започнал да подава жалби в Столична община, в Административния съд.

Играта на нерви между кметицата и предприемача продължила с месеци. Тогава Ваклин решил да разбере каква е истинската причина за мотаенето.

„Потърсих всякакви хора, които познават кметицата, за да я попитат чисто човешки защо по нейна изрична заповед съобщаването на една елементарна градоустройствена процедура се бави 10 месеца – разказа Ваклин. – И тогава разбрах, че всичко е за пари“.

Решение на проблема предложил бившият кмет на Младост Петко Дюлгеров.

Снимка: bTV

„Казаха, че става дума за 20 евро на квадратен метър от РЗП-то. Лично. За кметицата. Което, както и да го погледнете, е една огромна сума пари за това един държавен служител на средно ниво да и свърши служебните задължения“, посочи бизнесменът.

За трите обекта в „Младост“ му поискали половин милион евро.

70-те хил. евро първоначална вноска за подкупа били от кредит.

Но ние никога не сме възнамерявали да ѝ ги дадем. Ако не бяха разследващите органи, не бих ѝ дал и стотинка – каза Ваклин. – Просто ме шокира наглостта и усещането за безнаказаност у госпожа Иванчева. И затова сметнах, че е редно такива синдроми да се лекуват. Затова сигнализирах“.

Подал сигнала в новата комисия за борба с корупцията и станал част от разследването.

Снимка: bTV

„Всеки човек се притеснява, но, вижте, ако някой не го свърши, няма как нещата да се променят. Ако не се намират хора, които да преодолеят собствените си задръжки. Много не обичам израза, който се използва навсякъде – някой нещо да направи“, каза бизнесменът.

Той призовава потърпевшите като него не само да се оплакват от исканите рушвети, а да подават сигнали за корупционните схеми.

Александър Ваклин е работил дълго време във Великобритания, върнал се е у нас и се занимава със строителство от 15 години. Има обекти в различни райони в София. Твърди, че пари са му искани само в „Младост“ от Десислава Иванчева.