Апелативният съд в Пловдив потвърди присъдата от четири години затвор за полицая, който прегази и уби на място 7-годишната Моника в пазарджишкото село Братаница.

Владимир Панайотов, който причини катастрофата в Братаница преди повече от две години, обжалва пред Апелативния съд в Пловдив 4-годишната ефективна присъда, наложена му от Окръжния съд в Пазарджик.

Той многократно заяви, че съжалява за инцидента и поиска условно наказание. Родителите на Моника казаха, че са доволни, че му е наложена ефективна присъда, а не условна.

Защитата на Панайотов отказа коментар, тъй като още не се е запознала с решението на съдиите. Това решение не е окончателно и може да се обжалва пред Върховния касационен съд.

Снимка: bTV

На 19 януари 2022 г. Владимир Панайотов блъсна със служебния си автомобил на пешеходна пътека 7-годишното дете, което почина на място.

Ден по-късно той беше освободен срещу парична гаранция. На първа инстанция бившият полицай получи присъда от 4 години и 8 месеца.

Апелативният съд обаче измени присъдата на 3 години с изпитателен срок 4 г. Последваха серия от протести срещу условната присъда в с. Братаница.

През 2023 г. Върховният касационен съд (ВКС) върна делото за ново разглеждане. Бившият полицай в крайна сметка призна вината си и поиска делото да се гледа по съкратената процедура.

В началото на тази година полицаят получи 4 години ефективна присъда от Окръжния съд в Пловдив. Присъдата е намалена с 1/3, тъй като мъжът се призна за виновен.

Родителите на момиченцето казаха, че са доволни, че Панайотов ще лежи в затвора, но не и от четирите години и че вероятно ще обжалват.