Ако дългосрочно демократичната дясна общност иска някога да прави политика, различна от тази, която прави ГЕРБ, т.е. да порасне до степен, в която да застраши хегемонията на ГЕРБ, трябва да мине през много тежка преоценка на отношението си към ГЕРБ. Това каза в предаването „Лице в лице” Антони Тренчев.

По думите му трябва „много ясно да дефинираме какво искаме да постигнем, ако ще има обединение някога, трябва да си отговорим тази нова формация какво иска да бъде – коректив, партньор на ГЕРБ завинаги, за да може 20-30 човека да се осигурят с някакви позиции, или да бъдем патерица на ГЕРБ. Има много хора, които са доволни от тази роля”.

В голяма степен нещата се определят и от отношението към ГЕРБ и участието във властта и всички позитиви и пасиви, които носи това, допълни Тренчев.

Напускането на Движение „България на гражданите” беше едно нелесно решение, лично мое, дълбоко мислено, премерено и не е спонтанен акт, уточни Антони Тренчев.

Натрупаха се някои неща през годините. Аз съм човек, който е склонен към компромиси, стига те да са в името на някаква по-висша цел и да не прекрачват фундаментални възгледи, които човек има. Винаги съм бил колективен играч, съобразявал съм се, добави той.

По думите му към днешна дата се намираме в ситуация, в която трябват бързи смели действия и се оказва, че мнозинството си представя едни по-други темпове.

Той поясни, че най-важната причина да напусне е, че няма готовността за степента на радикалност на промяна, която е необходима във формацията.

Ние всички сме единомислещи в голяма степен, но трябва да си отговорим на някои въпроси – да си признаем някои грешки, които се направиха, каза още Антони Тренчев.

Според него грешка е било, когато след неминаването на първия антикорупционен закон неговото предложение да се оттеглят не е било прието.

По думите му отлагането на конгреса от юни за септември показва редица други проблеми – липсата на степен на готовност за промяна каквато той я иска.

Тренчев каза, че председателят Меглена Кунева е задала добро тепмо с невлизане в листите, защото даде път на младите, с посочването на Тренчев и Делчев като нейни заместници, но това не се е харесало на всички и е имало лек отбой от този курс.

Ако трябва да се боря и със собствената си партия, това не е моето, нито се сърдя на някого, нито съдя, допълни Тренчев.

Много съм признателен за това, което са направили хората. Няма да изчезвам от политиката, каза още той.