Случаят „Ченалова” е фарс, а обвинението срещу съдията от Софийския градски съд е несръчно – такова мнение изрази в предаването „Тази събота” по bTV бившият министър на правосъдието от кабинета „Сакскобургготски” Антон Станков.

Във вторник съдия Румяна Ченалова бе обявена за общодържавно издирване. Късно вечерта същия ден тя бе задържана в ареста на Националната следствена служба, а по-късно стана ясно, че се е предала сама. Късно вечерта в четвъртък тя бе освободена срещу гаранция от 8000 лв. след заседание в СГС, на което тя пристигна с белезници, прикрити с яке.

„Само ще припомня случая с Петър Сантиров, който беше арестуван шумно, а после оправдан на три инстанции”, подчерта Антон Станков. Според него тя е била обявена за издирване и задържана абсолютно неоснователно.

„Единият вариант е Ченалова да е решила да каже нещо, а другият – да бъде сплашена, за да каже нещо”, коментира бившият правосъден министър.

Той нарече изготвеното от прокуратурата обвинение „несръчно” и заяви, че то „няма да издигне имиджа на прокуратурата”. „Обвинението е за допуснати поправки, които по същество могат да бъдат обсъждани на втора инстанция – нищо не е приключило, но имаме обвинение, шокиращо е”, обясни Станков, според когото действията срещу Румяна Ченалова са репресия, целяща да внесе страх в съдебната система.

Юристът разкритикува и френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан, който в ефира на bTV нарече съдия Ченалова „гнила ябълка” и я обвини в злоупотреби по делото „Белведере”. „Неудачното сравнение на Негово превърходителство прави неприятно впечатление, защото има неприключил съдебен казус. Малко посланици са си позволявали да коментират периодични въпроси – никога не е правена такава атака през медиите”, подчерта Антон Станков.

„От 1968 г. България е част от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, според която всеки посланик отговаря и пред закона в родината си. Нека някоя патриотична организация да отдели от партийната си субсидия и да провери дали такова изказване съответства на френското законодателство”, призова Антон Станков.

В кратък коментар на готвената съдебна реформа той поздрави кабинета „Борисов”. „Предложенията могат да бъдат приветствани - идеите, които лансират, трябва да се решат с промени в Конституцията”, посочи бившият правосъден министър.