1 милион лева парична гаранция определи Апелативният специализиран съд за Антон Божков. Решението за сина на бизнесмена Васил Божков е окончателно.

След 5 часа заседание съдебният състав не се съгласи нито с доводите на обвинението Антон Божков да бъде задържан, нито с доводите на защитата паричната му гаранция да бъде намалена. Според съда Антон Божков не е участвал в организирана престъпна група, но е изпълнявал поръчки. Не стана ясно как точно е ставало това.

Антон Божков дойде в съда с адвокатите и съпругата си.

Снимка: БГНЕС

След дезинфекция на залата съдът изслуша страните в спора и се съгласи с обвинението, че има данни Антон Божков да е помагал за изпирането на пари. Тоест, изпълнявал е поръчки, но не е бил в престъпната група. Обвинението запази мълчание.

След това съдът се съгласи с всички доводи на защитата. Например, че месец и повече след като баща му е бил обвинен, Божков е можел да напусне страната с лична карта, но не го е направил. Освен това, той има забрана и няма как да се укрие, а и сам е научил, че е обвинен.

"Обвинението се състои от факти и право. С професионално огорчение отбелязвам юридическия абсурд вината на един обвиняем да се доказва с родството му с друг обвиняем", каза в залата адвокат Даниела Доковска. Тя отказа повече подробности.

Съдът спомена за високата гаранция и имоти, закупени с участието на Ива Софиянска. Защо – не стана ясно. Гаранцията трябва да бъде внесена до 10 дни.

Днес друг състав на Апелативния спецсъд окончателно задържа под стража секретарката на Васил Божков.