Драстично поскъпване в таксиметровите услуги или ефективни протести, за това предупреждават от сектора. От бранша предлагат първоначалните такси да скочат тройно.

Въпреки пандемията, засега минималните тарифи в София остават същите – дневна 0, 77 лв. и нощна 0, 88 лв. Работещите в сферата, обаче, настояват за поскъпване на първоначалната такса. Така, на практика всеки курс, независимо от дължината му, ще е с около 1,60 лв. повече.

„Решаваме проблема с дъмпинга, но един път и завинаги вдигаме приходите, които 8 години не са пипани на територията на София. В момента много повече от 50% на късите курсове се отказват, а сега няма да има основание за това отказване“, каза Кирил Ризов, Браншова камара на таксиметровите шофьори.

От Столичната община вече облекчиха бранша, като премахнаха таксите за регистрация на превозвачите. Според общинския съветник Карлос Контрера, ако ефектът в София може да подпомагане  бранша, то в  курортите ще подейства негативно.

Софиянци посрещнаха предложението със смесени чувства. Дали поскъпването ще стане факт – решава транспортното министерство. Преговорите с бранша продължават под заплахата за нови протести.