Таксиметровият бранш настоява първоначалната такса на услугата да бъде три пъти по-висока спрямо сегашната. Според наредбите на транспортното министерство тя е до 150% от минималната тарифа за километър пробег.

Към момента за София минималната дневна тарифа е 77 ст., а нощната – 88 ст. Цените засега обаче остават същите.

Според бранша от 2012 г. няма корекция на таксите и тарифите. По думите на шофьорите когато има твърда първоначална такса, равна на три пъти минималната тарифа, ще се реши проблемът с дъмпинга.

Ще се намали и броят на отказаните къси курсове.

Общинският съветник и председател на Комисията по транспорта към Столична община Карлос Контрера обясни, че първоначалната такса трябва да бъде изяснена с транспортното министерство.

Той изтъкна, че Общинският съвет е компетентен по отношение на цената на километър пробег. По думите му не е уместно да се искат по-високи цени покрай ситуацията с коронавируса. Все пак това е решение на бранша, коментира общинският съветник.

Миналата седмица Общинският съвет гласува да отпаднат таксите за издаване на разрешителните за 1 година и половина напред. По думите на Контрера това е била единствената правна възможност да се подкрепи браншът.

А таксиметровите шофьори заявиха, че до 31 октомври е законовият срок да се гласува алтернативния данък за следващата година. По закон той е между 300 и 1000 лв., като те ще настояват да е 300 лв.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!