Фондация „Антикорупционен фонд” изпрати сигнал срещу „ТЕЦ-Варна” в Държавната агенция за национална сигурност, Министерството на енергетиката, КЕВР и Агенцията по приходите.

Според тях централата може да бъде евентуална заплаха за енергийната сигурност на страната.

По силата на договор с ЕСО – „ТЕЦ Варна” трябва да поддържа в готовност мощностите си и при нужда да ги приведе в действие за осигуряване на студения резерв в страната. Днес обаче „Антикорупционнен фонд” постави под съмнение техническата изправност на съоръженията, което би заплашило енергийната сигурност на България.

В същото време централата получава 27 млн. лв. от държавата, затова от фонда искат проверки.

Управата на ТЕЦ-а отхвърли тези твърдения като неоснователни. Те увериха, че са в състояние да изпълняват ангажиментите си относно студения резерв.

Според действащия лиценз – ТЕЦ-ът оперира с три енерго блока, останалите три са изведени от експлоатация. Те допълват, че шести блок е ремонтиран тази зима за около 1,2 млн. лв. и друго обновяване не е нужно. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Блок 6 е напълно изправен и може да изпълнява Договора за осигуряване на студен резерв със Системния оператор. Минали са всички проверки, които предписва Наредба 9 за техническата експлоатация и всички изпитания, съвместно с ЕСО, са проведени. Блокът отговаря на всички критерии за функционалност”, заяви Минчо Минчев, директор на „ТЕЦ-Варна”.

Централа предостави на bTV протоколи от системните изпитания на честотата, направени от страна на Електроенергийния системен оператор. Според тях и трите блока са в еднаква техническа изправност. От Електроенергийния системен оператор също обявиха, че ТЕЦ-ът отговаря на изискванията за доставка на студен резерв.

Снимка: btvnovinite.bg

„ЕСО стриктно следи за изпълнението на договорите с всички централи, доставчици на студен резерв и при констатирани нарушения налага предвидените санкции”, отговарят от регулаторa.

Тази година ТЕЦ-ът вече е санкциониран с 2 млн. лв., защото при поискване в определени часове не е могъл да активира студения си резерв. Числата сочат още, че от август миналата година до юни тази година ТЕЦ-ът е получил над 13 млн. лв. за активиране на студения си резерв.

Снимка: btvnovinite.bg

В съвета на директорите на централата е и почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Той не беше открит за коментар. В парламента обаче на въпрос дали би инвестирал в ТЕЦ-а на съпартиеца му, Делян Пеевски отговори положително.

Енергийният министър днес запази мълчание по темата.

По данни на ЕСО, през 2014 г., когато собственик на „ТЕЦ-Варна” беше ЧЕЗ – за пет месеца за студен резерв са платени 2,8 млн. лв. През юли предстои нов търг и от централата отново ще участват.