Ахмед Доган купи по-голямата част от компанията, собственик на ТЕЦ-Варна. Централата е сред онези, които поддържат енергийните резерви на България.

Снимка: btvnovinite.bg


Справка в Търговския регистър показва, че компанията „Сигда”, която притежава ТЕЦ-Варна, се управлява от бившия транспортен министър Данаил Папазов. След 4 септември собствеността е поделена между двете му деца и Ахмед Доган. Почетният председател на ДПС държи 70%, а Ивелина и Станислав Папазови си поделят останалите.За колко е сключена сделката не е ясно.

Снимка: btvnovinite.bg


Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ научил за сделката от Търговския регистър. „Пет години и 8-9 месеца господин Доган не се занимава с актуалната политика. От друга страна, всеки български гражданин е свободен да се занимава с търговска и икономическа дейност. Нормален процес според мен”, коментира Карадайъ.

По телефона Данаил Папазов, който остава управител, заяви, че това е чисто търговска сделка. По думите му промени в ръководството няма да има, а инвестициите в централата ще продължат.

Снимка: btvnovinite.bg


Само след последните три търга, ТЕЦ-Варна печели почти 30 млн. лв., за да поддържа студен резерв. В енергетиката той се използва, за да не останем на тъмно при изненадващ срив на системите. За тази услуга плаща държавата.

„Плаща и  при това здраво. Той се определя на базата на конкурси, които се провеждат от Електроенергийния системен оператор. Явяват се производители, които казват: Аз предлагам такава мощност, такава цена. Избира се най-ниската цена и най-надеждните производствени мощности”, посочи Иван Хинковски, енергиен експерт.

Снимка: btvnovinite.bg


От Министерството на енергетиката отказаха коментар, защото това е сделка с частна компания.