Лекари в столични COVID зони сигнализират, че от понеделник безплатните антигенни тестове там стават платени. От Министерството на здравеопазването отрекоха.

Борис Пашов няма симптоми, но е бил контактен. Чака пред COVID зоната за безплатен тест. „Ако ще се тествам за пари, поне да е истинския PCR тест, но за тези не смятам да давам пари“, казва той.

Д-р Николай Брънзалов получава съобщение от администрацията на 17-то ДКЦ, че от понеделник антигенните тестове стават платени. „Цената е 33 лева, 33 лева за теста и 3 три лева за взимане на биологичен материал“, казва Брънзалов.

От Здравното министерство отричат. „В СРЗИ имат над 10 хиляди теста, така че това не е вярно. Очакваме и идната седмица доставка, ще разпределим тези антигенни тестове. Към момента не стои този проблем“, каза д-р Александър Златанов, зам.-министър на здравеопазването.

По думите на д-р Брънзалов тежестта от наплива на пациенти остава при общопрактикуващите лекари. „Някой я роди тази идея, че създаването на COVID зоните ще облекчи хоспитализациите, аз тогава питам чрез вашата телевизия намалиха ли се хоспитализациите в България, намали ли се смъртността в България?“, казва той.

От Здравното министерство отговарят, че COVID зоните са създадени да подпомагат здравната система, а не да отменят задълженията на останалите участници.