Ваксините започват да идват регулярно в страната и вече имаме достатъчно количества. Препаратът на „АстраЗенека” ще бъде прилагана и на пациенти над 55 година и на тези, които са над 65 години.

Това заяви в Бяла здравният министър проф. Костадин Ангелов, информира БГНЕС.

Той обясни, че ако в четвъртък числата за 14-дневната заболеваемост от COVID-19 са под 200 на 100 хиляди души население, няма да се търсят нови мерки.

"Системата на здравеопазването може да се справи с тези числа", добави Ангелов.

По повод получилото се недоразумение с несъстоялия се старт на ваксинация сред членовете на ЦИК, здравният министър съобщи, че в сряда му предстои среща с ръководството на комисията.

"Готови сме изборите да се проведат безопасно както за членовете на изборната администрация, така и за гласоподавателите", заяви още проф. Ангелов.

Той отбеляза, че като количество са осигурени ваксините за желаещите от ЦИК, от РИК, СИК, както и полицаите и фирмите, които са свързани със сигурността на изборния процес. 

„Въпросът е да разберем кои са желаещите. Написали сме писмо до ЦИК, с което ги молим да посочат всички членове на тези институции с имена, телефони, адрес и място, където да бъдат ваксинирани, за да можем да създадем организация. СИК по закон се формират малко преди изборите. Затова роля тук имат политическите партии, които имат правото да излъчат такива членове“, посочи министърът на здравеопазването.

„Не обмисляме възможност с антигенен тест да се влиза на територията на страната. Единственото към момента решение, което е европейско решение, е влизането в България с отрицателен PCR тест“, беше категоричен Ангелов.

Здравият министър е в Бяла, за да даде старт на големия проект за модернизация на спешната помощ в страната. Официално проектът за повече от 163 милиона лева трябва да приключи в края на 2021 г., но той каза, че сроковете със сигурност ще претърпят промяна заради пандемичната обстановка.

В рамките на проекта напълно обновени и модернизирани трябва да бъдат 237 обекта от системата на спешната медицинска помощ, в това число 27-те центъра за спешна медицинска помощ с техните 170 филиала, 6 изнесени екипа в общините, както и 34-те спешни отделения в държавните лечебни заведения.