Има тенденция за увеличаване на новозаразените с коронавирус у нас през последните три дни. Паралелно с това имаме ясна и отчетлива тенденция за увеличаване броя на ваксинираните лица. За последното денонощие те са над 20 000.

Това информира здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. По думите му се надбягваме с вируса и „ще видим кой ще финишира пръв“.

На фона на тази ситуация Ангелов заяви, че здравните власти у нас са изключително неприятно изненадани от поредната неспазена договорка за ваксините от страна на „АстраЗенека“.

„117 000 дози пристигнаха на 22 февруари. Това е с 333 000 дози по-малко от поетия ангажимент. На 15 февруари бяхме информирани, че до края на месеца България предстои да получи две доставки от 87 000 и 54 000 дози. Разбираме, че в страната ни няма да постъпи нито една от тези доставки. Описаните по-горе факти доказват, че „АстраЗенека“ няма да изпълни ангажимента си за доставка на 142 437 дози до края на февруари. Вчера с изненада научихме, че на 1 март България евентуално ще получи 52 800 дози, а не очакваните 142 437 ваксини“, обясни здравният министър.

„Това наричам аз липса на оперативност. Намираме се в световна криза и трябва да има оперативни решения, които да бъдат незабавни. Съобщихме на фирмата, че имаме готовност да изпратим самолет. Той стои и чака. В рамките на два дни очаквахме ясни и точни отговори, но такива не получихме. Получихме само едно писмо, в което се казва, че "производството на ваксини е процес с висока степен на техническа сложност", обясни още Ангелов.

Той се обърна към представителите на "АстраЗенека" с думите: "Нито имаме нужда от вашата учтивост и вежливост, имаме нужда от ваксини. Ако във вашия корпоративен свят това е допустимо, на полето на медицината, на което воюваме, има само черно и бяло. Хората са или здрави, или са болни. Или са живи, или са умрели.“

"Зелените коридори" за ваксинация временно спират

Костадин Ангелов информира, че временно „зелените коридори“ за ваксинация ще бъдат спрени, докато ваксините дойдат. По данни на фирмата камионът тръгва в петък и се очаква да пристигне в събота.

„В тази връзка, ако това количество от 52 000 ваксини дойде в събота, те ще се разпределят веднага. Поели сме ангажимент към лекарите да получат 50% от доставката“, обясни Ангелов.

Той информира още, че до края на месец август се е очаквало у нас да дойдат 4 518 323 дози. Сега намалените дози са такива, че те представляват 40% от очакваното количество.

„Светлината в тунела е ваксината, която е на “Джонсън и Джонсън“, да получи регистрация. Това ще стане вероятно следващия месец. Както виждате, всяко нещо е предпоследно. Кризата е световна, решенията трябва да са бързи и оперативни“, отново заяви Ангелов.

„Към момента има около 35 000 ваксини от „АстраЗенека“, които са разпределени. Ако запазим този темп 15 000-20 000 ваксинирани на ден, следващите два дни ще имаме ваксини. Като дойдат в събота, мисля, че ще успеем да задържим положението“, изрази надежда здравният министър.

План Б

Проведени са разговори с Германия и Франция за осигуряването на 1 милион ваксини на „Пфайзер“, които да започнат да идват през месец март.

Увеличени са доставките и на ваксината на „Модерна“, като следващия месец се очаква от там да дойдат 85 000 дози.