До края на деня се очаква официално становище на ЕМА относно ваксината на „Янсен“ и появилата се информация за случаи на тромбоза след ваксинация с препарата в САЩ.

Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг след получаване на още дози от "АстраЗенека" и лекарството ремдесивир в "БулБио".

"Разпределихме над 8000 дози „Ремдесевир“. В склада на „БулБио“ има 15 000 дози. Имаше известен момент, в който имаше повишена консумация на този препарат, но благодарение на днешната доставка, която ще задоволи потребностите в страната, нямаме абсолютно никакви притеснения", каза Ангелов.

По отношение на ваксината на „АнстраЗенека“ за първа доза решението, което се обсъжда, е в две посоки.

"Всички хора, които желаят да си поставят ваксината като втора доза, да го направят, тъй като експертно всички сме сигурни в нейната безопасност и ефикасност. За тези, които не желаят, ще бъде взето решение с какво тя може да бъде заменена. Вариантите са два – или ваксината на „Пфайзер“, или тази на „Модерна“. Трети вариант до момента няма, докато няма официална позиция на ЕМА за „Янсен“, обясни Ангелов.

Именно от ваксината на "Янсен" в четвъртък очакваме да пристигнат първите 14 400 дози. Днес у нас пристигнаха 19 200 дози от препарата на „АстраЗенека”.

Здравният министър направи уточнението, че няма искане да се изтегли „АстраЗенека“ изцяло.

„Има отлив от желаещи да се ваксинират с препарата. Има достатъчно ваксини, но желаещите са по-малко“, поясни той.

Ангелов коментира, че в Министерството се получават сигнали за хора, които желаят да си поставят втора доза от „АстраЗенека“.

„Направихме по месеци количествата на РНК ваксини. За месец април за 248 040 дози, които ще дойдат, за месец май са - 1 184 040, месец юни – 1 276 470“, добави здравният министър.

Ангелов коментира и проблема с електронния регистър.

„През май месец ще може да заработи пълноценно, без да имаме връщане на хора и да имаме неизпълнени желание за искана ваксина по лекарско предписание и когато е възможно", обясни здравният министър.

Министърът съобщи, че днес в Бургас е починало 15-годишно момче, болно от COVID-19. По думите му то е имало много придружаващи заболявания, някои от които животозастрашаващи.

По отношение на разхлабването на мерките Костадин Ангелов коментира лаконично, че се взимат данните на 14-дневна база за подобно решение.

"След четвъртък ще може да се вземе решение за отхлабване на мерките, ако това е възможно", обясни Ангелов. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!