Федералните здравни власти на Съединените щати спират временно поставянето на еднодозовата ваксина на „Янсен“ след регистрирани шест случая на тромбози на територията на Щатите в рамките на две седмици след поставяне на препарата, пише „Ню Йорк таймс“.

И шестимата пациенти са жени на възраст между 18 и 48 години. Една от тях е починала, а друга е хоспитализирана в Небраска в критично състояние, съобщиха от властите.

Почти 7 милиона души в Щатите са получили ваксината на „Янсен“ до момента.

Макар първоначално това да беше само препоръка към отделните ваксинационни центрове, сега федералните власти спират поставянето на „Янсен“ за цялата страна, докато не се уточни дали случаите на тромбози са причинени именно от нея.

Експерти от Администрацията за храните и лекарствата, както и от Центъра за контрол и превенция на заболяванията, ще разгледат внимателно случаите, за да установят имат ли връзка с поставената ваксина на „Янсен“, или не.

В зависимост от резултатите ще се вземе решение дали тя да бъде поставяна на определена възрастова група.

Решението на властите може сериозно да забави ваксинационната програма на Съединените щати, където се наблюдава и ръст на новите случаи на коронавируса.

И у нас чакаме да пристигнат първите дози от препарата на „Янсен“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!