Испания ще даде приоритет на хората на възраст между 70 и 79 години при използването на ваксината срещу коронавируса на „Янсен“, съобщиха властите.

Очаква се първата партида с еднодозовия препарат, която се състои от 300 хиляди бройки, да пристигне в страната утре.

След известно забавяне заради производствени проблеми вчера от компанията производител „Джонсън и Джонсън“ започнаха да доставят препарата за ЕС.

В Испания обитателите на домовете за възрастни хора и медиците на първа линия вече са напълно ваксинирани, а 90% от хората над 80 години са получили първа доза. Затова следващият приоритет е възрастовата група между 70 и 79 години.

Ирландия пък стана поредната страна, която ограничи употребата на ваксината на „АстраЗенека“. Властите препоръчаха препаратът да се прилага само при хора над 60-годишна възраст.

Миналата седмица Европейската агенция по лекарствата съобщи за много редки случаи на кръвни съсиреци в мозъка след поставяне на ваксината на „АстраЗенека“, като изтъкна, че ползите от препарата са много повече от рисковете. Много европейски страни обаче промениха указанията си за прилагането му.

Междувременно Австралия реши да не купува ваксината срещу COVID-19 на „Янсен“. Министърът на здравеопазването обясни, че еднодозовият препарат е подобен на този на „АстраЗенека“, от който страната вече договори доставки.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!