Нов дизайн на мярката "60/40", която за сектор "Туризъм" става "80/20". Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова след правителственото заседание в МС.

„Тя става "80/20", тъй като допълнително се одобряват 290 лева на заето лице. Тези пари могат да се използват съвместно с мярката "60/40". От тази мярка могат да се възползват и лица, които са наети от 1 юни и няма допълнителни ограничения, които са свързани със сезонния характер на сектора", обясни тя.

Отделно от това, допълнително са отделени 50 милиона лева по линия на програмата за наемане на регистрирани безработни, като ще бъдат изплатени 610 лева, плюс осигуровките за наето лице, допълни Ангелкова.

Новият дизайн на мярката предполага известно разширение на секторите, обяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Става дума в сектор здравеопазване – това са икономическите дейности, за които няма договори с НЗОК, като дейност на лекари за дентална медицина, както и други дейности в областта на хуманното здравеопазване, става дума и за балнеологични центрове, спа центрове, тъканни банки, кръвни банки и всякакви други дейности, регистрирани в този код, добави социалният министър. 

Тя уточни, че до момента по мярката "60/40" са изплатени 130 млн. лв. Те запазват заетостта на 150 000 души. Общият брой на заявленията е за около 17 000 и е за около 300 000 работни места.

Новият дизайн на мярката се очаква да обхванем пак около 300 хиляди работни места в рамките на следващите 3 месеца до 30 септември. Очакваните средства – около 1 милиард по мярката ще се изразходят, добави Сачев.

В следващия период на действие на тази мярка няма да има изискване работодателите да са платили данъците и осигуровките за 2020 г. Тези данъци трябва да се декларират като дължими, за да се съберат в следващ момент, обясни Сачева.

Всички задължения на фирмите за 2019 г. трябва да са платени.

Частните ясли също ще имат възможност да кандидатстват по новата мярка, както и центровете за професионална квалификация и които предлагат обучителни програми.

По мярката могат да кандидатстват и структури, създадени от общините.

Кандидатстването ще става с електронни заявление и ще започне от края на тази седмица. Но от 14:00 часа ще може да се кандидатства по мярката за наемане на безработни - тази мярка е с общ бюджет 160 млн. лева, от които 50 млн. лв. са за туризма, уточни Сачева.