Новият генерален директор на БДЖ е Ангел Стоянов след обявен конкурс. Това стана ясно от коментар за БТА на транспортния министър Николай Събев.

Той описва Стоянов като великолепен специалист и експерт, който освен от железници, разбира и от цифри.

На въпрос защо предишният директор Йордан Мирчев е бил освободен, Събев отговори, че му се е наложило „да работи като генерален директор на БДЖ“ вместо Мирчев.

„В момента, в който обявихме, че започва вливане на трите отделни предприятия в "БДЖ – Пътнически превози", "БДЖ – Товарни превози" и "Холдинга БДЖ", от Съвета на директорите подготвихме пътна карта, която създаваше правната рамка как от трите предприятия да направим едно“, обясни Събев.

По план е трябвало документите да бъдат подадени на 15 март, а до 15 септември новото предприятие да има лиценз. Събев е върнал два опита за бизнес план, като вторият по никакъв начин не е отчитал икономическия резултат от вливането.

„Наложи се работя като изпълнителен директор на БДЖ, което не беше честно, защото имам ангажименти към пристанища, летища и други“, каза Събев.

Обединяването на товарните и пътническите превози и съществуващия „Холдинг БДЖ“ в една компания е план, който Николай Събев обяви още през февруари. Целта е съкращаване на администрацията и намаляване на дълговете, а в началото на 2024 г. единното дружество БДЖ да излезе на капиталовите пазари.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!