Основната цел на ваксината не е да не се срещнете с вируса, а да избегнете тежко протичане и усложнения. Това заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев по повод на заразените след имунизация потребители в Дом за хора с деменция в Добричко. 

„Четири от приетите шест са изписани, така че към днешна дата няма имунизиран, който да е в болница. Причината за тази ситуация е нежеланието на персонала да се имунизира, когато му беше предложено – той внесе инфекцията и той доведе до тази ситуация“, каза доц. Кунчев.

По думите му няма задържане на ваксини, всички пристигнали у нас количества се употребяват.

„Не можем да приключим с първа и втора фаза, защото постоянно се появяват нови желаещи да се ваксинират. Ние продължаваме да изготвяме списъци от болници и училища, там изтича допълнителен ресурс“, обясни той. 

Доц. Кунчев добави, че свободните количества се разпределят към системата за записване и личните лекари.

Според данните за последните 14 дни заболеваемостта у нас е 661 на 100 хил. души население, което ни отрежда шесто място в Европейския съюз и второ на Балканския полуостров. 

Пред нас са Естония, Чехия, Унгария, Малта и Полша. Доц. Кунчев уточни обаче, че разликите са съществени. 

„Ако допуснем грубо неспазване на мерките, ние имаме възможност да удвоим два пъти и половина броя на заразените, хоспитализираните и починалите. Разбира се, това не е задължително да стане, защото макар и много рано, има тенденция за задържане на цифрите“, допълни той. 

По отношение на смъртността – 20 на 100 хил. души население, България заема четвърто място в ЕС и първо на Балканския полуостров. Пред нас са Чехия, Унгария и Словакия. 

Продължава заболеваемостта да е най-висока в Бургас – 897 на 100 хил., следват Силистра и София с 866 на 100 хил. население. В Търговище, Разград и Кърджали заболеваемостта е най-ниска. 

У нас се правят средно 1600 теста на 100 хил. население, което ни доближава до средното за ЕС.