Половината ваксинирани в дом за възрастни хора в Добричко се оказаха положителни с COVID-19. Шестима от тях са в болница. 31 от общо 40 потребители са заразени, 14 от тях са били имунизирани. 

Потребителите в дома в село Опанец са с деменция. Директорът на социалното заведение Ева Димитрова обясни, че настанените в болница вече са изписани и са в добро общо състояние. По думите ѝ останалите домуващи с положителен тест са спокойни и нямат симптоматика. 

Директорът на РЗИ-Добрич д-р Светла Ангелова посочи, че въпреки ваксинацията потребителите в дома може да са се заразили, защото до 10 дни след имунизация организмът все още не е напълно защитен. 

„Ваксината предпазва от тежко протичане на заболяването и хоспитализация. Пациентите тук са дали положителен резултат на деветия след втората игла. Но предполагаме, че заразяването е станало на 5-6 ден след втората игла“, обясни д-р Ангелова. 

Тя допълни, че най-вероятно домуващите са се заразили от служител в дома, който е бил без симптоми, но положителен за COVID-19. Впоследствие и други хора от персонала са дали положителни проби. 

Служителите в дома не са ваксинирани. Кметът на общината Соня Георгиева заяви, че в момента са взети допълнителни мерки, за да се спре разпространението на заразата. Положителните са отделени от здравите, като за тях се грижи друг персонал. Храната се сервира по стаите.

Днес главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев посочи, че причината за тази ситуация е нежеланието на персонала да се имунизира.