Исторически факт е, че Русия никога не е искала тази географска част от Македония да бъде част от България или да бъде в добри отношения след Втората световна война с България. Това каза в предаването "Лице в лице" евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев.

„Ако имаме бяло петно, където Западните Балкани да не знаят накъде да тръгнат, хората да не са убедени, че могат да имат пълноправно членство в НАТО и в ЕС, то други геополитически играчи като Ердоган и Путин могат да участват активно и от тяхна гледна точка това е разбираемо”, добави евродепутатът.

Риториката е една и съща в Събранието на Скопие и в българския парламент от представителите на БСП – предателство срещу националните интереси на Македония и съответно на България, защото много се бързало, обясни Андрей Ковачев.

По-рано днес стана ясно, че след като "стоя на трупчета" 18 години, договорът за сътрудничество с Македония ще бъде подписан само за половин ден.

Ковачев заяви, че за него е непонятно, как може български политик, визирайки Иво Христов, да направи изказване, че България не гарантирала с този договор българския и сръбски характер на Македония.

Ние сме признали Македония и формулата, по която се подписват нашите споразумения и никой досега не се е възпротивил срещу това и изведнъж виждаме да казват, че сме предали националните интереси, коментира още евродепутатът.

„Не смятам, че това е официалната позиция на БСП, не съм чул официалната позиция на БСП да е срещу подписването на договора. На тези двамата представители позицията беше на страницата на БСП и след няколко часа изчезна оттам, което навежда на мисълта, че тя не е съгласувана”, допълни Андрей Ковачев.

По думите му В Македония една голяма част – над 70%, са за това да се подпише такъв договор с България и смятат, че България може да помогне по пътя на европейската интеграция.

За България от национален интерес е да има спокойствие в нашия регион и като страна с най-много опит в нашия регион можем да помогнем на т.нар. Западни Балкани за тяхното сближаване с ЕС. Няма да стане много бързо, но гражданите на тези страни особено на Македония не трябва да бъдат отчаяни, че са забравени от ЕС, каза още евродепутатът.

За нас е огромна стъпка напред, ако в този договор е записано за общата история.

Важно е да се отворим към младите поколения на Македония, допълни Ковачев.