Никой не иска плажът „Кабакум“ във Варна, защото е на загуба. Това каза Веселин Марешки, в отговор на въпрос има ли връзка новата концесия на плажа с политическата подкрепа за ГЕРБ. Проектът събра 120 гласа в същия ден, когато близкият до „Воля“ Андон Дончев получи 20-годишна концесия за плаж „Кабакум Север 2“.

В ефира на bTV Марешки отрече Дончев да му е „дясна ръка“ и част от неговия бизнес.

Андон Дончев напуска групата на „Воля“ през юли, а конкурсът за концесията е открит месец по-рано. Сега фирмата му „Булмедикс 2012“ ще печели от плажа като плати на държавата 22 000 лв. за първата година и 373 000 лв. за целия период, пише в решението на Министерския съвет. От Асоциацията на парковете следят концесиите от години.

„Просто се получава за изключително дълъг период концесия. При минималния размер на инвестиция в случая, който е 370 000 лв., това е недопустимо – по Директивата за концесиите подобен дълъг период“, коментира случая Тома Белев.

bTV се свърза с Андон Дончев по телефона: „Човек като иска да спре да се занимава политиката, политиката не го оставя на мира и го гони. Не искам да влизам в участие в политически игри“, заяви той.

Друга фирма – управлявана от майката на Марешки пък, е спечелила конкурса за наем на съседния плаж „Кабакум Север 1“, потвърди за bTV самият лидер на „Воля“. С нея отново участва фирмата, собственост на Андон Дончев, но по-късно оттегля офертата си.

В „Тази сутрин“ Марешки заяви, че фирмите нямат интерес към този плаж, тъй като годишният приход е 100 000 лв., а разходите били много повече.

Добави, че все пак взел плажа за благото на варненци.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!