Предотвратяването на „Луковмарш“ е паметно събитие, заявиха от външното ни министерство и приветстваха решението на Върховния административен съд за забрана на факелното шествие на крайни националисти.

Американското посолство у нас също похвали действията на българските власти. „Посолството на САЩ оценява усилията на българското правителство да се противопостави на т.нар. Луковмарш и да гарантира общественото спокойствие“, се посочва в изявление на американската дипломатическа мисия у нас.

„Ген. Христо Луков е бил поддръжник на нацистите, който е насаждал омраза и несправедливост. Въпреки че посолството напълно подкрепя демократичните принципи на свобода на словото и на сдружаването, ние осъждаме ксенофобията, езика на омразата и провокациите към насилие като противоречащи на основните ценности на съвременното общество“, се посочва още в изявлението.

За първи път от 17 години на датата 22 февруари шествието в чест на генерал Луков не се състоя заради забрана на столичната община, утвърдена от съда.

Обичайните привърженици на марша от Българския национален съюз и други ултрапатриоти се събраха директно в къщата на генерал Луков.

Стотици антифашистки настроени граждани осъществиха алтернативно шествие срещу нацизма и ксенофобията.

"Крайностите, радикализмът, антисемитизмът, ксенофобията - те нямат място по улиците на нашата страна", заяви на специална пресконференция зам.-министър .