Българският алпинист Иван Томов загина след изкачване на четвъртият по височина връх в света - Лхотце. Трагичната новина съобщи БНР, позовавайки се на информация от организатора на експедицията, и няма потвърждение от МВнР или властите в Непал. 35-годишният Томов успешно е изкачил осемхилядника без кислород и шерпи заедно със своята руска колежка Настя Рунова.

Снимка: btvnovinite.bg

На слизане обаче се е почувствал зле. Прекарал нощта в Лагер 4, където му дали кислород и положили усилия да подобрят състоянието му. Тази сутрин е тръгнал надолу, но по пътя е починал. Предполага се, че причината за смъртта е мозъчен оток.

Компаниите организатори на експедицията са организирали незабавно спасителна операция, но за съжаление, е била неуспешна. Това съобщава в профила си във фейсбук директорът на Cha-tours Treks & Expeditions Чатур Таманг.

Съмишлениците и приятелите на Иван от спортното дружество „Приста" - Русе изтъкват големия му опит.

„Пренощувал е там и после е направил опит да слезе, тъй като единственото спасение при развиването на такъв оток е слизането на ниска надморска височина, но когато тялото е изтощено, това е много трудно”,  казва Михаил Михов от спортно дружество „Приста" – Русе.

„Той мислеше стратегически и беше сериозен алпинист, но явно е допусната някаква грешка", смята председателят на туристическото дружество Сашо Попов, който допълва, че Томов се е занимавал с планински туризъм още от училище. 

Загиналият алпинист сам е финансирал експедициите си, а не е разчитал на спонсори, по думите на Попов.

Снимка: btvnovinite.bg

Преди дни ураганни ветрове унищожиха палатката на Томов и се наложи той да продължи с екипировка назаем. Преди изкачването е прекарал вирус, но когато е поемал нагоре се е чувствал добре.

„Той е сериозен планинар, с натрупан изключителен опит, с няколко осемхилядника. Това ходене по планините беше негово хоби, той голяма част от тези експедиции ги правеше самостоятелно”, разказва Михаил Михов.

През 2013 г. Иван Томов беше в Лагер 2 в подножието на връх Нанга Парбат в Хималаите, по време на терористичната атака в базовия лагер.

Миналата година по същото време приключи издирвателната акция за изчезналия алпинист Боян Петров.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!