Съществени щети върху образа и доверието към ГЕРБ във важен политически момент – два месеца преди изборите за Европейски парламент, регистрира последното проучване за електоралните нагласи на „Алфа рисърч”.

Проучването е направено от 22 до 26 март сред 1011 души и е съвпаднало по време със скандала „Апартамент гейт”.

Според 66,6% от анкетираните става въпрос за злоупотреба с влияние на хора във властта. Почти всеки втори от симпатизантите на ГЕРБ (47.3%) също споделя това мнение.

Снимка: bTV

 

Извън конкретната ситуация ерозира образът на ГЕРБ по отношение на заявката за решителна борба срещу корупцията, с която дойде на власт през 2009 г., констатират от „Алфа рисърч”.

Към момента едва 12,8% от българите са убедени, че ГЕРБ е партията, която води по-принципна битка в тази посока. За БСП така мислят 11,3 на сто от анкетираните. 7,4% са на мнение, че истинската битка се води от „други политически сили”.

Снимка: bTV

Според преобладаващото мнозинство – 57,3%, никой не води решителна борба с корупцията в България. 

Стопява се разликата между ГЕРБ и БСП на предстоящите избори за Европейски парламент.

Ако евроизборите бяха днес, 33,9% от гласуващите биха пуснали бюлетина за ГЕРБ-СДС срещу 33,4% за БСП. 

Снимка: bTV

ДПС събира 10,6% от потенциалния вот и е третата политическа сила, сигурен участник в Европейския парламент. Предвид твърдостта на ДПС избирателите спад в общата активност ще увеличи тежестта на движението подобно на евровота от 2007 г., посочват от „Алфа рисърч”.

Снимка: bTV