Александровска болница не е връщала и не е отказвала лечение на пациент. Това се казва в официална позиция на лечебното заведение по повод репортаж на bTV и някои други медии, в който жена разказва за съпруга си, на когото е отказан прием в лечебното заведение. Семейството на починалия мъж в Елин Пелин твърди още, че не му е оказана медицинска помощ. 

В позиция на болницата се посочва още, че не е постъпвал последващ сигнал за връщане на пациента от екип на Спешната помощ. В спешното отделение на УМБАЛ „Александровска“ е извършена проверка по случая. 

Проверката установява, че пациентът е постъпил в 6 ч. на 19 ноември с болка в гърдите, задух и обща отпадналост. Няколко дни преди това е бил изписан от Пета градска болница, където е лекуван 26 дни по повод белодробна тромбоемболия и сърдечна недостатъчност. Болният е имал и стари придружаващи заболявания – прекаран инфаркт на миокарда, ритъмни и проведни нарушения, имплантиран пейсмейкър, уточняват от Александровска болница. 

При постъпването в спешното отделение на лечебното заведение пациентът е бил в тежко увредено общо състояние със задух и цианоза.

Проведеният бърз тест за COVID-19 е бил отрицателен. Назначени са необходимите допълнителни изследвания, болният е настанен в зоната за уточняване, където е започната терапия за стабилизиране на състоянието му.

Предвид отрицателния резултат от PCR теста и след обсъждане с имунолог е прието, че се касае за пациент с преживяна COVID-19 инфекция, без наличие на активна репликация на вируса. Проведените няколко диагностични проби са удължили времето за получаване на окончателен резултат.

След скенер са установени сериозни изменения на белите дробове, включително съмнения за белодробен абсцес или тумор в разпад. Тези данни от образното изследване са дали основание на дежурния екип в спешното отделение да насочат пациента към лечебно заведение, което разполага с клиника или отделение по гръдна хирургия, с каквито УМБАЛ „Александровска“ не разполага.

Дежурният екип е подал сигнал до ЦСМП в 16 ч. на 19 ноември с искане за линейка за спешен транспорт. Линейката е пристигнала в късните часове на денонощието – 22:06 ч. и транспортирането на пациента е осъществен тогава.

По време на постъпването и престоя на пациента в Спешно отделение на Александровска болница са били спазени всички изисквания на медицинските стандарти и лечебните алгоритми за стабилизиране на неговото състояние му и уточняване на заболяването му, се посочва в позицията на болницата. От там отбелязват още, че пациентът е коректно насочен за хоспитализация в лечебно заведение, разполагащо с клиника по гръдна хирургия.