Столичната Спешна помощ изнесе допълнителна информация относно случай на починал мъж в Елин Пелин, за който семейството му твърди, че не му е оказана медицинска помощ и му е отказана хоспитализация. За случая ви разказахме в „Тази сутрин“.

Говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска каза пред медиите, че на този адрес в Елин Пелин линейка е викана общо шест пъти за последните 20 дни.

„Първоначално бяхме извикани два пъти в един и същи ден заради гастритен проблем, за който не можем да помогнем. При втория път беше предложено на пациента за негово успокоение да бъде хоспитализиран. Той отказа“, каза Сунгарска.

В следващите дни линейката е викана отново за същия проблем, но хоспитализация отново е отказана. Сунгарска показа документ, на който съпругата на починалия се е подписала, че отказва хоспитализация.

„Този човек през цялото време е с установена пневмония, но те не ни викат за този проблем. На 18 срещу 19 ноември отново отива екип вече за пневмонията. Отново е предложена хоспитализация, той пак отказва. Заради ниската сатурация лекарят го убеждава да постъпи в болница“, казва Сунгарска.

Мъжът е приет в Александровска болница, където лекарите преценяват, че той трябва да бъде приет в гръдна хирургия, но при тях такова отделение няма. Линейка го взима и го кара към „Софиямед“, но в същия този момент се установява болен от коронавирус и цялото отделение е затворено.

„Съпругата му е предупредена от лекарите, че ако не се намери място в болница, мъжът ѝ ще бъде върнат у дома.

На пресконференцията присъства и Диди Кацарова, която е лекарят от линейката, закарала мъжа обратно в дома му. Тя разказа, че в двора на семейството се събрали 10-15 души, които били агресивно настроени. Семейството поема пациента и го вкарва в къщата, като Кацарова не може да стигне до него, за да му окаже помощ.

„Стигайки до мъжа, близките вече го бяха включили на кислороден концентратор, с който живее вкъщи. Човекът се влошаваше, ние помагахме, но в стаята имаше 10 души, които бяха много агресивни“, казва Кацарова.

По думите ѝ близките я обиждали, крещели по нея, снимали я с телефоните си и излъчвали на живо във „Фейсбук“ цялата случка.

След сърдечен масаж и оказана първа помощ мъжът умира.

„От наша страна всичко беше направено както трябва“, каза Кацарова.

Медицинският екип излиза от къщата с помощта на полицията, защото близките се държат агресивно.

„Заради този случай филиалът ни в Елин Пелин работи с два екипа по-малко. Колегите излязоха в болнични, тъй като подобни случаи оказват физическо и психическо влияние“, допълни Сунгарска.