Александър Морфов остава режисьор в Народния театър. Това обяви пред bTV служебният министър на културата Найден Тодоров. 

Той поясни, че Морфов няма да бъде главен режисьор, но с друга заповед се е съгласил неговите постановки да се играят в театъра.

Юридически казус няма, според министър Найден Тодоров, който вече се е запознал с мотивите за уволнението на Александър Морфов. 

Според него в заповедта няма противоречия. Морфов освобождава само административната длъжност в театъра. 

"Аз виждам един много голям режисьор, който е уволнен дисциплинарно и това за мен е проблем като човек. Но, не виждам нарушение в закона. Александър Морфов остава режисьор и той винаги е бил такъв и спектаклите на Александър Морфов според всичко, което аз знам ще продължават да се играят в Народния театър", каза Найден Тодоров.

По-рано днес директорът на театъра Васил Василев заяви, че четири месеца се е опитал да опази достойнството на Александър Морфов и Велислава Кръстева.

Пред министерството на културата се събра третия пореден протест в подкрепа Морфов. Хората настояваха за оставката на Васил Василев.

"Този човек няма място в театъра въобще. Това, което направи освен, че е недопустимо, той въобще няма място в нито един театър. Културната среда в България не е добра, театрите според мен не функционират както трябва, трябва да се смени закона как се назначават директори на театри", смята актьорът Камен Донев. 

"За въшката наистина няма нищо по-отвратително от чистата риза. И това е така, защото в българската култура има много театрални режисьори - много добри", каза режисьорът Джеки Стоев.

Директорът на театъра по-рано на брифинг заяви, че не планира да освобождава поста си и даде отлична оценка на творческия сезон.