Акция на ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията в Агенция „Митници“. На място има засилено полицейско присъствие. Има и жандармерия.

По непотвърдена информация са арестувани шефът на Агенцията и заместникът му.

„Преди няколко години Пламен Тончев (бел. ред. шеф на ДАНС) реши, че ще ме изпрати в Благоевград за добро наказание. Това е основната им схема – когато някой пречи, те го командироват. Тогава казах, че няма да изпълнявам техни поръчки и напуснах ДАНС”, каза пред bTV Петя Банкова, директор на Агенция „Митници“.

Неофициално операцията е свързана с разследване за Никола Николов-Паскал и неговите връзки, чрез които е осъществявана контрабанда.

„Няма да позволя да върви контрабанда, ако това е проблемът на държавата, да го заявят. Не познавам Паскал, не знам кой е”, допълни Банкова.

По думите на адвоката на Петя Банкова от кабинета ѝ са иззети бележки за контрабандни канали, които е планирала да разбие.

„Акцията е в условията на неотложност. Банкова е бивша служителка на ДАНС, която има лоши служебни отношения с г-н Тончев и затова е спряла да е служител на ДАНС. В дома ѝ бяха иззели лични записки, както и договора за потребителски кредит на съпруга ѝ. Претърсва се и нейният заместник”, обясни адвокатът Аделина Натина.

Проверяват се и още адреси в София и страната. Три адреса са претърсени в Свиленград – на бизнесмен и бивш митничар и на митничар, и един в Хасково – на бивш шеф на ИАРА, вече пенсионер.