Десетки задържани по време на мащабна спецоперация срещу наркоразпространието  у нас. Акцията започна тази сутрин с кодовото име "Бяло" и се провежда на територията на цялата страна.

След месеци на напрежение полиция и прокуратура стоплиха отношенията  и днес застанаха рамо до рамо, за да се борят с наркоразпространението у нас. В съвместната акция участваха над 3000 служители на реда,  бяха претърсени над 150 места, а задържаните са десетки.

До обяд знаем,  че арестуваните бяха 56-а,  научихме обаче, че броят им обаче се е увеличил в следобедните часове. Колко точно са - обобщение ще имаме утре.

“До момента са установени престъпления за притежание, разпространение на наркотици или управление под въздействие на такива“, заяви главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Днес униформените претърсиха и паркинг в село Равно поле, където
разкриха голяма оранжерия за марихуана като растенията са били отглеждани в ремаркета на камиони.

„Интересно е, че всичко е започвало и свършвало тук – от засаждането до брането и разпространението“, каза директорът на ГДБОП Калин Стоянов.

Задържаните в село Равно поле са четирима.

"Това са лица, които са ни известни. Били са в нашето подозрение, но нямат криминални регистрации“, обясни директорът на ГДНП Атанас Илков.

Оранжерия с голямо количество марихуана беше разкрита в село Томпсън.  Двама са задържани.

„Единият е многократно осъждан за кражби и грабежи, другият е осъждан еднократно“, заяви заместник-апелативният прокурор на Пловдив Наталия Николова.

В Пловдив са задържани 27 души. Сред тях и 17-годишен ученик.

„Задържан е в училище, продава наркотици в клас“, каза заместник-апелативният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Арести и във Варна, и в Добрич.  В морския град са разбити две оранжерии за марихуана. Задържан е наркоразпространител. В дома му са открити и оръжия, пари и откраднати вещи.  В Добрич  в дома на наркодилър е намерено голямо количество синтетични наркотици и хиляди евро. Във връзка с акция "Бяло" - обвинител номер 1 каза, че в прокуратурата е създадена организация за бързо и приоритетно разследване на новите случаите, по които МВР работи.

„Основната цел е взаимодействие на институциите за покриване на очакванията на българските граждани, в случая - противодействие на престъпността и защита на сигурността на българите и нашите деца“, заяви Иван Гешев.

„Правим ясен знак към лицата, занимаваща се с такава дейност, че държавата няма да толерира провеждането ѝ на територията на България по никакъв начин“, добави служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

Акцията ще продължи и в следващите дни, като приоритетно ще се следи дали се разпространяват наркотици около училища и университети.