Младежкото ДПС дойде на среща с Ахмед Доган в „Росенец“. Пълен автобус с членове на младежката организация пристигна в резиденцията на почетния председател, след като проведоха заседание в Бургас и изразиха своята подкрепа към Доган.

И Джевдет Чакъров също е там.

Малко по-рано приключи срещата на областните председатели на младежката организация на ДПС от цялата страна и централния оперативен съвет. След нея стана ясно, че за младежите Ахмед Доган е единственият лидер на Движението за права и свободи. 

„Разговаряхме за целостта на партията под лидерството, разбира се, на единствения лидер на ДПС почетния председател д-р Ахмед Доган. В младежката организация никога не е имало две теми. За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме, защото такава тема не съществува в младежката организация“, заяви съпредседателят на младежкото ДПС Ибраим Зайденов.

Снимка: bTV

Той определи срещата като продуктивна и каза, че това е регулярна среща на младежката организация с всички областни председатели и с централния оперативен съвет на младежите.

Попитан за напрежението в партията съпредседателят на младежкото ДПС отговори: „Д-р Ахмед Доган каза как ще се решат проблемите в партията с неговото обръщение, той посочи стъпките“.

Съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров също присъства на заседанието. На въпрос кога партията ще свика централен съвет Чакъров отговори:

„И вчера казахме – когато имаме решение, ще бъдете уведомени веднага за централния съвет. На този етап обсъждаме“.

 

По-рано стана ясно, че младежкото ДПС се е събрало, за да вземе решение дали да подкрепи искането на Ахмед Доган за оставката на Делян Пеевски и още петима депутати от партията.

Снимка: bTV

На въпрос дали предстои среща с Ахмед Доган Чакъров каза: „Младите хора да кажат, аз закъснях“.

Снимка: bTV

След заседание в петък съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров, както и още 500 души застанаха зад почетния председател. Последва шествие с плакати "ДПС без Пеевски!" до централата на партия, където вратата беше зключена. 

След намесата на полицията и адвокат те успяха да влязат вътре, но намериха кабинетите празни, а документацията на цялата партия липсваше.

Напрежението в ДПС беше породено от гласуването на проектоправителството на ГЕРБ-СДС с премиер Росен Желязков на 3 юли.

В предаването „Тази сутрин“ в деня на гласуването на правителството Рамадан Аталай обяви, че Ахмед Доган е поискал движението да не го подкрепя. Същия ден той беше изключен от парламентарната група на ДПС.

Част от депутатите на ДПС гласуваха „против“ проектокабинета „Желязков“. Последва среща на 6 юли с тях на Ахмед Доган в лятната му резиденция „Росенец“ край Бургас.

 

На 7 юли Пеевски излезе с писмо, озаглавено „Няма тема „Доган – Пеевски“, има тема „Пеевски и дерибеите“. На следващия ден той се срещна в хотел в София с областни председатели на партията.   

На 10 юли Ахмед Доган призова за оставката на Делян Пеевски и написа, че в ДПС има опит за вътрешнопартиен преврат, „за да се използва партийната власт за лични и групови интереси и най-вече да се промени политическият профил на партията“.

Почетният председател поиска оставките и на още петима членове на ръководството на партията - Халил Летифов, Станислав Анастасов, Хамид Хамид, Ертен Анисова и Радослав Ревански.

Последва отговор от председателя на ДПС Делян Пеевски. Той обяви, че никой не може да спре новото начало.

„Продължаваме с екипа ми, с изпълнението на ангажиментите си за Новото начало, в името на по-доброто и по-мъдрото Утре. Ще бъдем с хората и до хората“, написа Пеевски.

На 11 юли 17 депутати бяха изключени от парламентарната група на ДПС, а още няколко напуснаха след това сами. Така групата остана с 22-ма членове и от втора политическа сила в парламента стана четвърта.