Скандално видео възмути стотици българи в интернет. В него майка кара малките си деца да пушат цигари. За броени часове клипчето предизвика вълна от негативни реакции и доведе до самосезиране на Агенцията за закрила на детето и полицията.

В 3-минутното любителско видео ясно се вижда как млада жена учи децата си да пушат. Двете момченца на видима възраст между 2 и 5 години вдишват цигарения дим и имитират маниерите на пушачите. Клипчето свършва, чак когато цигарата е почти изпушена.

В рамките на няколко часа видеото обиколи социалните мрежи и събра хиляди коментари на отвратени родители и граждани. Сред тях е и Яна, майка на 10-месечния Наско. „Абсурдно е - да даваш на децата си да пушат на такава възраст. А оттам нататък вече е въпрос на избор", смята тя.

Според организаторите на изложбата "Човешкото тяло" десетки са се отказали от вредния навик след гледката на белите дробове на пушач. Най-показателна е детската реакция. „И момченцето специално дойде при нас да ни каже, че ще накара баща си да дойде, тъй като той явно е пушач, за да види какви са последствията за белия дроб, сърцето и т.н.", коментира Константин Лукашев от изложбата.

Доказано е, че хората, които започват да пушат в невръстна възраст, по-често страдат от болести на дихателните пътища. "Ако вие отидете в детската белодробна болница ще видите, че 90% от децата, които лежат там техните родители са пушачи", посочи д-р Гергана Гешанова от организацията „България без дим”.

От Агенцията за закрила на детето за първи път попадат на подобен случай. Предали са клипчето на ГДБОП, за да открият майката от записа.

"След което ще информираме и Агенцията за социално подпомагане за предприемане на действия за закрила като крайна мярка може да бъде извеждане от семейството", обясни Мариана Илиева, експерт в Агенция за закрила на детето

70% от децата у нас са пасивни пушачи. България е в Топ 3 на страните в Европа по ранно посягане към цигарите.