1/3 от българите смятат, че животът у нас ще се върне към нормалния си ход до няколко месеца. Това показва изследване на агенция "Афис" за нагласите към приключилото извънредно положение. Анкетата обхваща 1000 пълнолетни, направена между 7 и 12 май.

Според 35% от запитаните за това са нужни месеци, за 27% животът ще се нормализира до края на годината, а още толкова са песимистите, които очакват този процес да трае по-дълго.

Оптимистите, които смятат, че всичко ще се върне по старо му в рамките на месец са само 11%.

Снимка: АФИС

Повечето хора или 38% отговарят, че при тях промяна в доходите няма да настъпи заради извънредното положение.

35% очакват намаление донякъде, а според 24 на сто личните им финанси ще намалеят наполовина и дори повече. Само 3% очакват да излязат по-богати от кризата.

Въпреки това 26,3% от хората смятат, че могат да издържат финансово, ако мерките продължат повече от година. Но почти толкова - 26 на сто, са и тези, които имат средства в рамките на месец. Около 4% ще издържат само седмица, а три пъти повече - или 12,7%, вече не издържат.

Все повече се поставя под въпрос и способността на обществото доброволно да си налага всички предписания за физическа дистанция. На въпроса: „Независимо от промяната на извънредните мерки, ще продължите ли да поддържате физическа дистанция с околните и да използвате лични предпазни средства?“ 38% отговарят „Ще продължа да ги спазвам стриктно“, (само че в този дял натежават най-възрастните), 48% възнамеряват да се придържат към част от мерките, а 11% изобщо ще ги игнорират. 4% дори откровено си признават, че и досега не са ги спазвали.

Снимка: АФИС

Столичани показват най-общо казано „изчерпване на търпението“. Онези, които изобщо не възнамеряват да спазват мерките в София са 30% – далеч повече отколкото в страната (11%). Възнамеряващите да спазват само част от мерките в столицата са 56% – с 8% над средното за страната. Но в същото време като цяло софиянците са сравнително по-оптимистично настроени за крайната развръзка на вирусната епопея. Например, в София 64%, или двойно повече от средното за страната, очакват финалът на извънредното положение да настъпи до няколко месеца.