"Уестингхаус" ще доставя ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй". Договорът между ръководствата на атомната ни централа и компанията беше подписан днес.

"Уестингхаус Електрик Швеция" ще доставя свежо ядрено гориво за 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй".

Споразумението е в съответствие с решението на Народното събрание за ускоряване на процеса за осигуряване на алтернативен доставчик на ядрено гориво. Агенция "Ройтерс" определи подписването на договора като първа стъпка към диверсифициране от руските доставки.

Служебният енергиен министър съобщи, че партньорството с „Уестингхаус“ гарантира непрекъсната работа на 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй".

„Имаме една сделка, която е изключително добра и изгодна за нашата страна. Ние гарантираме и сигурност на доставките, както знаете в последно време има значителни трудности на доставки от Русия, включително и ядрено гориво. В момента физически е невъзможна доставката на ядрено гориво от Русия“, съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Подобно споразумение се подготвя и за шести блок, но с френска фирма.

„Уестингхаус“ е нашият шанс, ако искаме да сме диверсифицирани по отношение на ядреното гориво. Засега сме зависим изцяло от руското“. Това каза пред bTV преди време бившият директор на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов.