Ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ опровергава разпространявани в общественото пространство твърдения, че най-опасните ядрени реактори в Европейския съюз са тези в българската АЕЦ „Козлодуй“ и че според доклад от 2013 г. на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) са установени „многобройни проблеми“ с „липсата на план за действие в аварийни ситуации и за обучение на персонала“.

Това се казва в съобщение на атомната централа, изпратено до медиите.

Експлоатацията на двата ядрени реактори в централата отговарят както на изискванията на стандартите по безопасност на МААЕ, така и на добрите международни практики, се казва в текста.

МААЕ проведе мисия за преглед на експлоатационната безопасност в АЕЦ „Козлодуй“ в края на декември 2012 г. и последваща партньорска проверка през юни 2014 г. за оценка на постигнатия напредък. Екипът от международни експерти оцени много високо действията, предприети от „АЕЦ Козлодуй“ и ефективността от тяхното изпълнение. Резултатите от последващата проверка потвърдиха, че експлоатационните практики на централата съответстват както на изискванията на стандартите по безопасност на МААЕ, така и на най-добрите международни практики.

Нещо повече – екипът на МААЕ констатира девет добри практики в българската атомна централа, които да бъдат споделени с международната ядрена общност, като две от тях са именно в областите „Аварийно планиране и готовност“ и „Обучение и квалификация“. Това е признание за отличната подготовка на персонала на централата и за високото ниво на аварийната готовност в АЕЦ „Козлодуй“, се казва в съобщението.

Тиражираните твърдения са абсолютно безпочвени и не са базирани на никакви реални заключения на експертни международни организации в областта на ядрената енергетика, казват от Централата.