Баща на дете от детска градина в столичния квартал „Дружба“, където има 4 потвърдени случая на COVID-19, съобщи, че при повторно тестване на малката му дъщеря в частна лаборатория, резултатът ѝ е излязъл отрицателен. Отрицателни са и пробите на останалите членове на семейството му.

„Освен нашето дете, още две деца излязоха с положителни тестове, които впоследствие пак ги доказаха като отрицателни“, разказа пред bTV Денислав Димитров.

Бащата възнамерява да се консултира с юрист за това дали на базата на отрицателния тест може да обжалва наложената на семейството му карантина. 

Според юристи обаче е малко вероятно такова обжалване да даде резултат в рамките на срока на предписанието.

„Това не спира изпълнението на предписанието на РЗИ. Делото ще си върви и може да имаме решение след една или две години. Обикновено хората се отказват и така си остават вкъщи за срока, който им е определен“, поясни адвокат Мария Шаркова, която специализира в здравните казуси.

Според нея европейските стандарти изискват законодателството да осигури възможност за бърза процедура по обжалване: „Никъде към момента не е разписано при различни резултати от две или три изследвания, кое изследване се счита за достоверно или как всъщност се доказва дали е правилен положителният или отрицателният тест“.

Според РЗИ разликата в резултатите може да се дължи на няколко неща.

Снимка: btvnovinite.bg

„Всички се надяваме втория тест да е отрицателен в някакъв момент, но истината е, че причините са различни. Възможно е човек наистина да е оздравял. Възможно е да е в процес на изчистване и количеството на вируса да е вече много малко. Има значение и начина на вземане на пробата, момента на вземане на пробата. Има значение вида тест, който се прави“, отговориха на запитване от столичната РЗИ.

Здравните власти са категорични, че положителните резултати се зачитат в общата статистика. Изключение има в случаите, когато лабораторията, в която е правено изследването, сама признава, че резултатът е невалиден.