Институциите нарушават правата на 9-годишния Байрям от с. Тъжа, коментира адвокат Христина Николова в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Преди дни детето трябваше да замине за спешна трансплантация в чужбина, но беше спряно от здравното министерство, за да се извърши операцията у нас. Детето цял живот е на хемодиализа и пътува почти ежедневно по 130 км от с. Тъжа до болницата в Стара Загора и обратно. Днес детето пристигна с баба си и дядо си в София, за да бъде прието в болница „Лозенец“, където, по думите на зам.-министъра на здравеопазването, чака екип, готов да се справи с тежката трансплантация. Семейството обаче не е съгласно операцията да се прави в България.

Категорично са нарушени правата на детето – каза Николова. – Първо, не виждам защо е чакано толкова дълго време да се издаде разрешението за заминаване от Фонда за лечение на деца. Не виждам и каква е причината от решението на обществения съвет към Фонда до този момент детето да не е заминало. От друга страна, няма предвиден ред, по който Министерството да е шапка на Фонда, т.е. да отменя вече взетите от него решения. Ако беше така, всички откази трябваше да се обжалват пред Министерството. За мен единствената причина да бъде отказано издаването на формуляр S2, с който детето да замине в чужбина, и то ден преди заминаването, е желанието на лекари в България – в случая проф. Спасов (Любомир Спасов, директор на болница „Лозенец“ и национален консултант по трансплантология, бел. ред.) и проф. Панчев (Петър Панчев, шеф на отделението по онкоурология в Александровска болница, бел. ред.), да извършат тази операция, която очевидно представлява за тях и професионален интерес. Важно е трансплантациите да се извършват в България, но от хора, които имат опита и практиката. Смятам, че те нямат такива“.

Снимка: bTV

В предаването националният консултант по детска нефрология доц. Анелия Буева коментира, че решението от Фонда е взето въз основа на три мнения на специалисти, които казват, че трансплантацията не може да се извърши у нас. Това са детският уролог д-р Стоян Пеев от „Пирогов“, д-р Димитър Русинов, който проследява децата в България и д-р Митева от същата клиника. Тези компетентни хора дават мнението си, общественият съвет към Фонда казва „да“, обаче новият правилник на Фонда гласи, че националният консултант трябва също да се изкаже. В случая национален консултант по трансплантология е проф. Спасов. И той не само казва „не“, но и че той ще извърши операцията, добави Бунева.

Министерството се е съобразило с мнението на националния консултант. То би нарушило закона, ако не подпише, каза още тя.

Снимка: bTV

Основният проблем е, че Министерството няма процедура, по която да отменя решения на Фонда, контрира Николова.

Бунева допълни, че между 2005 и 2010 г. е имало българо-френски екип, който е извършвал такива трансплантации у нас. „От Франция идваха 15 души. За този период имаше регламент, имаше подготвени екипи. Това беше прекратено брутално на 4 април 2010 г. от проф. Любомир Спасов и тогавашния директор на Агенцията по трансплантации д-р Теодора Джалева“, каза Бунева.

Доц. Марин Георгиев, завеждащ Клиниката по урология към Александровска болница, обясни, че у нас в момента не съществува структура, в която да се извършва трансплантация на деца. В Александровска болница се извършват трансплантации от 1969 г., когато е направена и първата трансплантация на дете в „Пирогов“. Но не съществува национална програма за трансплантации на деца.

Формуляр S2 се издава, когато лечението не може да бъде извършено в страната. От една страна, можем да извършим тази операция, от друга, вече е ясно, че този случай е изключително сложен и нямаме структура от близо седем години, в която да се правят тези операции рутинно, каза той.

В чужбина не се изпращат нито деца, нито възрастни, когато има съмнение за риск при лечението. У нас в момента има риск за това дете и въпреки това се настоява трансплантацията да бъде извършена тук, коментира адв. Николова.

Вижте целия разговор във видеото: