Парите за извънреден труд на майор Валентин Терзиев ще бъдат изплатени, съобщи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, цитиран от БНР. 

Подполковник Терзиев загина на 9 юни при изпълнение на тренировъчен полет за стрелба по въздушна цел в нощни условия край Шабла. Жената на пилота - Димитрина Попова, заведе дело от името на сина му за неизплатени суми.

Искът е за близо 70 хиляди лева заради три хиляди часа извънредни дежурства и според Димитрина Попова това се случва на абсолютно всички пилоти, които носят бойните дежурства, когато напускат системата.

Началникът на отбраната заяви, че „всичко, което се полага на подполковник Терзиев ще бъде изплатено, съгласно нормативната ни база“.

Адмирал Емил Ефтимов не отрече, че това е казус и за другите военни.

„Когато има ограничен брой пилоти, които са достигнали до такава натренираност да носят бойни дежурства, естествено е, че ограниченият кръг прави невъзможно компенсирането на извънредния труд във времето и се натрупват по този начин доста компенсации. Командирите търсят начини за компенсиране. Но финансово нормативната ни база не позволява в момента на военнослужещи… Затова се трупат компенсации във времето“, каза началникът на отбраната.