Над 30 фирми, регистрирани на един адрес без съгласието на собственика на имота. За такъв случай сигнализираха зрители на bTV. Някои от дружествата са със задължения към държавата за милиони левове.

Мария Костова от Петрич по лична карта е регистрирана на един адрес от над 20 години - улица „Места” №3.

Снимка: btvnovinite.bg

„На този адрес се водят над 38 фирми... И постоянно се регистрират нови и нови фирми, една част от тях са длъжници към държавата и затова се налага да обясняваме, че на този адрес не съществуват такива фирми.  Когато искахме да си закупим уреди на изплащане ни беше заявено, че няма да ни предоставят климатици за новата къща, защото на този адрес се водили доста нелоялни платци. Не можем да изтеглим кредит“, разказва Мария.

Снимка: btvnovinite.bg

Полицаи също са идвали тук да търсят фирми длъжници, разказва Петранка, роднина на Мария, която живее в къщата: „Идва и един с кола, с топове плат: „Г-жо тука ли е „Места“ 3?“, викам - да. „Да ви разтоваря платове“, викам: „Тук няма фирма“.

Снимка: btvnovinite.bg

Според търговския регистър много от фирмите със седалище тук са с гръцки или македонски собственици. Има обаче и реални магазини, които дори рекламират върху билбордове „Места“ 3 като свой адрес.

Причината е, че на 700 метра има имот, вписан със същия адрес - стара консервна фабрика, чиято земя години наред се дава под наем за бизнес. Собственикът й Стоян Михалчев твърди, че и той не знае как повечето фирми са регистрирани там и показва документ за собственост със същия адрес.

Снимка: btvnovinite.bg

„Петрич, улица „Места“ 3,  ето го. Без наше знание има фирми, които са регистрирани, даже по-голямата част, някой злоупотребява с нашия адрес“, казва Михалчев.

След запитване на bTV от община Петрич обаче потвърдиха, че истинският адрес "Места“ 3 е на къщата на Мария. И признаха, че някогашна грешка в документите за другия имот станала причина за многото фирмени регистрации там. Сега вторият имот вече бил под друг номер.

„Потърпевшите лица следва да се обърнат към Агенция по вписванията, Търговски регистър. Общината ще реагира съгласно правомощията  и компетентността си“, съобщават от кметството в Петрич.

Снимка: btvnovinite.bg

Според юристи търговският закон позволява всеки да регистрира фирмата си, където поиска, без проверка за съгласие на титуляри на адреса. Така в близките 20 години стотици фирми фантоми са криели дейност и данъци. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!