Абдуллах Бююк най-вероятно е мъжът, който Турция ще поиска да й върнем.

Турска официална делегация ще поиска от България екстрадирането на лице, заподозряно във връзки с духовника Фетхлуллах Гюлен и в участие в подготовката на опита за преврат в южната ни съседка на 15 юли, става ясно от изказване на турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

Анкара два пъти е искала екстрадицията на бизнесмена Абдуллах Бююк в началото на тази година, българският съд два пъти е отказвал.

Последното искане от Турция за екстрадиране на Абдуллах Бююк е от 15 февруари тази година, обяви правосъдният министър Екатерина Захариева. Тогава той е бил обвинен за това, че е участвал в създаването и ръководенето на въоръжена терористична организация

Последното решение на съда е от 28 март тази година и е окончателно.

След това Бююк остава у нас, в София. Името му се свързва с фирма, която се занимава със софтуер и компютърни части. Не откриваме никого от компанията му на адреса.

Екип на bTV обаче се свърза с него по телефона. Бююк не е убеден, че турските власти търсят точно него, но отказа да се срещне с екипа ни.

Бююк беше лаконичен пред bTV по темата. „Аз съм просто един бизнесмен. Не знаех, че ме търсят. Чух за това от новините тази сутрин. Не се споменава никакво име, не се споменава моето име. Може да е друг човек от Турция”, коментира Абдуллах Бюююк.

„Не искам никакви проблеми с Турция”, допълни той, като каза, че се страхува. „Аз съм тук легално, нямам проблеми тук, но не вярвам на Турция”, посочи още Бююк.

Адвокат на сочения за близък до Фетхуллах Гюлен е Марин Марковски. „Дали е точно той, се очертава една загадка - психологическа и политическа”, посочи Марковски.

 „В казуса за неговото екстрадиране турските институции проявиха изключителен интерес. Даже мога да кажа - некоректен. Самият консул беше в залата. Излезе нервен, даже вратата беше шумно затворена, може да е случайно. Аз съм убеден, че и главният прокурор, министър, и Ердоган да беше дошъл, българският съд нямаше да го екстрадира”, каза още защитникът.

Все още няма и официално искане от турските власти към българските за неговата екстрадиция.