Преди обед в понеделник сапрьори влязоаха във взривения склад на ВМЗ-Сопот край село Иганово, за да разчистят терена. Прокуратурата не изключва нито една от версиите - човешка грешка, техническа неизправност или дори саботаж. Стойността на щетите тепърва ще се изчисляват.

Оказва се обаче, че по документи в склада на ВМЗ, който се запали в събота вечер, са се намирали пет пъти по-малко неуправляеми ракетни снаряди, отколкото беше обявено по-рано.

Снимка: bTV

Щастлива случайност

50 работници е можело да се окажат близо до пламтящия склад, ако не си разместили графика, за да отидат на пролетен банкет. „Има господ и варди. Това е. Господ ни изварди. Толкова много хора бяхме...”, каза една от работничките в близкия цех Димитринка Маджарова.

Николай Брайков разказва, че е минавал разстоянието от дома си до завода милион пъти. „От 1974 г. до 2004 г. съм работил там. Винаги сме си говорили, че може да гръмне. Особено като стана Горни Лом. Ако гръмне тук, ние сме на километър и половина и заминаваме. Говори сме си: дано не става, дано не става, ама случи се”, сподели той.

800 работници ще бъдат разпитвани. Пред полицията в Карлово екипът на bTV срещна Анка Маркова. След 20 години в завода преди три години напуска заради ниската заплата и високия риск. „Така ни плашеха – „Напусни, много чакат.” Като чакаха, ето какво стана. Мислят, че поризвеждат бонбони в Иганово, ама не произвеждат бонбони”, разказа тя.

Според Икономическото министерство работниците от цеха не са били застрашени, тъй като площадката им е на 15 минути с кола от мястото на взрива. Вече са разпитани 30 души от завода.

„Досъдебното производство се води за това, че не са били взети необходимите мерки за сигурност при боравенето с огнестрелни взривни вещества”, коментира говорителят на пловдивската прокуратура Галя Андреева.

От описните книги на склада става ясно, че снарядите са били не 2000, а 400 неуправляеми ракетни снаряди и малък брой гранати за РПГ. 1600 били подготвени за износ и напуснали площадката преди експлозията.

„Това, което мога да заяви категорично, е, че не цялата продукция е унищожена и е застрахована и няма да доведе до загуба на ВМЗ”, подчерта зам.-министърът на икономиката Любен Петров.

Десет дни преди инцидента икономическият министър е разпоредил проверка на складовете във ВМЗ, които са ползвани за съхранение на боеприпаси и от частни фирми.

За последно подобни неуправлявами ракетни снаряди за изнасяни за Африка. Те се произвеждат по съветска технология от 80-те години и се използват и в авиацията и в артилерията.

Понеделник за завода беше неработен ден. Според информация на bTV, мениджмънтът на завода няма да бъде сменян заради този инцидент.

  • Работниците от ВМЗ-Сопот се върнаха в Иганово
  • Търсят снаряди сред розите в Иганово
  • Още 50 военни се включват в прочистването след взривовете в Иганово
  • В Иганово зреят протести заради продължителните разследвания на взривовете
  • Розоберът в Иганово пред провал след новата серия взривове
  • Валентин Радев: В Иганово са назначавани неквалифицирани кадри
  • Иганово вече е спокойно след сутрешните взривове
  • Спряно е движението на влаковете през гара Иганово
  • Основна версия за новия взрив в Иганово е саботаж
  • Нови взривове в Иганово, 70 деца са евакуирани (ОБНОВЕНА)